שלום לכל קהל הקוראים שלנו. אני רוצה להודות לכם על התגובות החמות שאני מקבל על כתיבת המאמרים בעיתון, ברוך השם התגובות שלכם נותנות לי חשק ורצון לכתוב כל פעם מחדש.
במאמר של היום אני אנסה בעז”ה לעקור ממכם טעות יסודית ונפוצה שעולה לאנשים ביוקר. נכון, גם בשבוע שעבר דיברנו על טעות נפוצה, אבל בטעות שנלמד היום המחיר שתשלמו יהיה ממש ממש יקר. אשאל אתכם שאלה: אם שוטר עוצר את רכבכם וטוען כי ביצעתם עבירת תנועה כלשהי בגינה הוא עומד לרשום לכם דו”ח, מה התגובה הראשונה שלכם תהיה?, אני מניח שרובכם תשיבו שהתשובה הראשונה שלכם תהיה: ” אוי אני ממש מתנצל, לא שמתי לב, אני ממהר ל…, אני פשוט חשבתי ש… תראה זו פעם ראשונה ש…” וכו’ וכו’. המכנה המשותף לכל התשובות הללו הוא שמבלי לשים לב ומבלי לחשוב על כך אתם בעצם מודים בעבירה שביצעתם וההודאה שלכם נרשמת בדו”ח העבירה שרושם השוטר במקום האירוע. שימו לב, בתשובותיכן אלו אתם בעצם מודים בעבירה שיכול להיות שבכלל לא ביצעתם (והאמינו לי יש הרבה טעויות), או שאם ביצעתם משהו לא תקין במהלך הנהיגה שלכם, מי אמר שזה בכלל עבירה?, אולי הנסיבות הן כאלה שאותה סיטואציה לא תחשב בכלל עבירה?. אבל ברגע שהודיתם שביצעתם עבירה, אז ביצעתם עבירה ויהי מה. יותר מכך, הדברים נרשמים בדו”ח- בדיוק כפי שאמרתם אותם- ואח”כ להחזיר את הגלגל אחורה יהיה לרוב בלתי אפשרי.
חשוב להדגיש, המאמר אינו מופנה לאותם אזרחים מפירי חוק, וכאילו מלמד אותם איך להתנהג עם המשטרה. לא ולא, המאמר מופנה כלפי אנשים כמוני כמוך השומרים על החוק ורואים בשמירתו אינטרס פרטי וציבורי, ובכל זאת, כל אחד מאיתנו צריך לדעת איך להתנהג כששוטר עוצר אותו על הכביש ומטיח בו אשמה של עבירה על החוק.
אין ספק שלרובנו המפגש הראשון ואלי היחיד אי פעם עם המשטרה הוא כששוטר תנועה עוצר את רכבנו ורושם כנגדנו דו”ח. מטבע הדברים אנחנו מתרגשים, נלחצים ולכן גם אומרים דברים שעם קצת מחשבה בסיטואציה אחרת לא היינו אומרים. אתם זוכרים את המשפט הקבוע שתמיד השוטרים אומרים בסרטים האמריקאים כשהם תופסים מישהו: ” כל מה שתגיד ישמש נגדך במשפט…”. אז חברים, זה לא רק בסרטים אלא גם במציאות, דהיינו, כל מה שאתה אומר לשוטר נרשם ומקבל משמעות משפטית עליונה בבית המשפט. צריך להבין שמשפטים על עבירות תנועה מתקיימים לעיתים גם לאחר שנתיים מיום ביצוע העבירה (עקב עומסים בבתי המשפט ובעיות כח אדם במשטרה ועוד). לבית המשפט שדן בעבירה אין שמץ של מושג מה קרה שם באמת, וגם העדות שלכם או של השוטר שעצר אתכם כפופה לחלוף הזמן ולזיכרון הקצר שלנו כבני אדם. ולכן, מה שהכי משפיע על בית המשפט בבואו להחליט אם עברתם עבירה או איזה עונש לגזור עליכם, הוא מה שנכתב בדו”ח העבירה שרשם השוטר באותם רגעים שהוא עצר אתכם. אם יהיה כתוב בדו”ח בשורה של תגובת הנאשם: “וואו אני ממש מצטער לא שמתי לב שאני נוסע על 140 קמ”ש”, או משהו בסגנון: ” הייתי בטוח שאין פה תמרור עצור…”, אז לבית המשפט יש ביד אמירה “חמה” של מה שנאמר לשוטר ממש סמוך לביצוע העבירה – אמירה בעלת תוקף משפטי מחייב- וכל מה שתטענו אחרי שנתיים מול השופט יהיה חלש ולא ממש משכנע.
אגב, בגלל העובדה שמה שנכתב בדו”ח הוא כל כך משמעותי, כדאי שתוודאו שהשוטר רושם בדיוק את מה שאמרתם ולא מוסיף עוד דברים מדעתו, יש לכם זכות להוסיף על הדו”ח תוספות שלכם ולא לחתום על הדו”ח אם השוטר מסרב לכך או רושם דברים שלא אמרתם. תכניסו לכם טוב טוב לראש מה שכתוב בדו”ח זה העיניים של בית המשפט ועל פי רוב השופט יכריע את דינכם לפי מה שנכתב בדו”ח.
עצה נוספת שאני ממליץ עליה בחום, היא לנסות לתעד באמצעות מצלמה או לפחות הקלטה את המתרחש בינכם לבין השוטר- תמיד טוב שהדברים מתועדים ומוצגים לפני בית המשפט (לפעמים זה גם לרעתכם…), בדר”כ הדבר מונע טעויות ואי הבנות.
לבסוף, אני ממליץ לכם, שאם אתם מצליחים לחשוב בהגיון באותם רגעים, אז לפני שאתם בכלל עונים לשוטר תרימו טלפון לעו”ד שאתם מכירים- גם בשעה 2:00 לפנות בוקר, ותתייעצו איתו שלב אחרי שלב מה להגיד ולמה לא להגיד. לטובת העניין ניתן להתקשר למשרדנו במספר המופיע מטה, והמזכירות תמסור לכם את מס’ הנייד של עוה”ד שיהיה זמין לרשותכם בעניין זה.
תמיד תזכרו שדו”ח תנועה הוא מסך LCD שמראה לבית המשפט מה קרה באותם רגעים שנעצרתם ומה היו תגובותיכם, אז כדאי שתיזהרו ותגם תזהירו אחרים.
ניתן להפנות שאלות/תגובות אל כותב המאמר לפי הפרטים המופיעים מטה.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא, וכן אינו מהווה טיפול משפטי ו/או תחליף לטיפול משפטי מקצועי או אחר. המסתמך על האמור לעיל, עושה זאת על אחריותו הבלעדית בלבד.