תקופת החגים הבאה עלינו לטובה היא בדיוק הזמן להתחדש במקרר, תנור או אולי אפילו בס”ד במזגן חדש. אבל מה קורה כשהמקרר שקנית לא עובד בדיוק בזמן שאתה צריך אותו, או שמא התנור החדש מחליט לשבות בדיוק בערב החג ??? בדיוק בשביל מקרים כאלה תוקנו בישראל תקנות הגנת הצרכן (אחריות ושירות לאחר מכירה), תשס”ו-2006, או בלשונן השגור בקרב המשפטנים: החוק לאחריות על מוצרי חשמל (להלן- החוק). אז הנה כמה דברים שחשוב שתדע לפני שאתה רץ לשלם כספים מיותרים:
החוק קובע שלכל מוצר חשמל ואלקטרוניקה שעולה יותר מ- 150 ₪ תינתן אחריות יצרן למשך שנה שלימה. במהלך תקופה זו היצרן חייב לתקן בחינם כל קלקול שהתגלה במוצר במהלך תקופת האחריות, וזאת תוך פרקי הזמן שהוגדרו בחוק, למשל: תקלות “משביתות” בחלק ניכר ממוצרי חשמל הביתיים (ביניהם: מזגן, מכונת כביסה ותנור בישול ואפיה) יש לתקן בביתו של הצרכן, תוך שלושה ימים מהקריאה. כיריים לבישול חייבים לתקן תוך יומיים, ומקרר ומקפיא – תוך יום אחד. מוצרים אחרים יש להביא לתחנת שירות והיצרן צריך לתקן אותם תוך 10 ימים. אם אין תחנת שירות במרחק של 15 ק”מ מהחנות שבה נרכש המוצר, ניתן למסור אותו לתיקון בחנות שבו הוא נקנה, ומשך התיקון לא יעלה על שבועיים.
אמנם, כדי לאזן את המשוואה קבע המחוקק, כי היצרן יהיה פטור מהאחריות ויהיה זכאי לדרוש תשלום עבור התיקון אם הצרכן פגע במוצר בזדון, או אם הקלקול נגרם בשל “כוח עליון”, או בשל מעשה מכוון או רשלני של הצרכן. אולם מה שחשוב ביותר, היא העובדה שהיצרן הוא זה שצריך להוכיח את הנסיבות המאפשרות פטור מהאחריות או המאפשרות לו גביית תשלום עבור התיקון. לא פעם דחו בתי המשפט ניסיונות סתמיים של היצרן להתחמק מחובתו, למשל: בכמה פסקי דין נקבע שלא ניתן להתנער מחובת תיקון מכשיר טלפון במהלך תקופת האחריות בטענה של קורוזיה, גם אם באמת יש קורוזיה במכשיר. כדי להיות פטור מהאחריות חייב היצרן להוכיח (ברמה הסתברותית) שהצרכן גרם לקורוזיה במכוון. בפסק דין שניתן בפברואר 2015, מדובר היה בצרכן שביקש לתקן מכשיר במסגרת האחריות, אך החברה סירבה בטענה שהמכשיר תוקן קודם לכן במעבדה לא מורשית. בית המשפט דחה את הטענה לאחר שהתרשם שאין קשר בין הנזק שהצרכן ביקש לתקן לבין התיקון במעבדה, משום המכשיר עבד כשורה במשך קרוב לשנה אחרי התיקון שם.
עוד חשוב מאוד לדעת, כי יצרן לא יכול לסייג את האחריות שלו לעומת הנדרש בתקנות. לכן, למשל, אין תוקף להוראות בתעודת אחריות הקובעות שחלקים מסוימים מהמוצר אינם כלולים בה. כך למשל קבע בית משפט לתביעות קטנות בירושלים, כי סעיף בתעודת אחריות לנגן מוזיקה (MP), שלפיו האחריות אינה חלה על אביזרים נלווים, הינו חסר תוקף לחלוטין. באותו מקרה בית המשפט הורה ליבואן להחזיר לצרכן את מחיר הנגן, וזאת אחרי שהיבואן סירב לתקן קרע בחוט של אוזנייה.
נמצאנו למדים, כי אמנם לא תמיד המוצר שאותו קנינו והתקלקל יתוקן מיידית- באותו יום או אפילו באותו שבוע- אבל מה שברור זה שהסבלנות וידיעת החוק הינן נכס חשוב ביותר. בראש השנה אמנם נגזרת פרנסתו של אדם, אבל אין בכך כדי לבטל את חובתנו לנהוג בכספנו בתבונה. נראה כי אי ידיעת החוק לא רק שאינה פוטרת מעונש (כלשון המחוקק), אלא גם מביאה אותנו להוצאות כספיות ממש מיותרות- ועל כך כבר נאמר עצה שווה כסף!!!
ניתן להפנות שאלות/תגובות אל כותב המאמר לפי הפרטים המופיעים מטה.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא, וכן אינו מהווה טיפול משפטי ו/או תחליף לטיפול משפטי מקצועי או אחר. המסתמך על האמור לעיל, עושה זאת על אחריותו הבלעדית בלבד.